Vareniki – colțunași cu brânză

Vareniki sau varenyky este un preparat faimos al bucătăriei ucrainene și rusești, însă îl regăsim sub diverse denumiri în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Sud-Est. Noi românii le spunem colțunași, polonezii și slovacii le spun pierogi, în varianta lor cu carne sunt pelmeni, dar în esență sunt semiluni de aluat subțire umplute și apoi fierte în apă sărata.

Umplutura cea mai des întâlnită este cea de cartofi, dar ca să ne bucurăm de un preparat cu adevărat savuros, am ales brânza proaspătă de la Lăptărie peste care am adăugat și niște legume de sezon pentru un plus de culoare și de gust. Este și o variantă atrăgătoare și hrănitoare pentru copii.

În mod tradițional, vareniki se mănâncă alături de smântână și ceapă prăjită, iar propunerea mea e să arunci și câteva frunze de salvie în unt pentru că fac echipă bună cu dovleacul și brânza.

Vareniki sunt sărați, dar puteți opta și pentru versiunea dulce dacă reduceți (dulce + sărat = echilibru) sau eliminați telemeaua, adăugați puțin zahăr, iar lângă smântâna dolofană  puneți și o lingură de dulceață sau niște fructe caramelizate vreo 30 de minute la cuptor (prunele sunt favoritele mele).

 

Ingrediente

Aluat (aprox. 30 de colțunași)

250g făină

80ml lapte

20ml apă călduță

1 ou

1 lingură de smântână dolofană

½ linguriță sare

Umplutură

200g brânză proaspătă Lăptăria cu caimac zvântată de zer cu ajutorul unui strat generos de hârtie

100g telemea maturată rasă

piper

Opțional: 2 linguri de piure de dovleac copt și 2 linguri de piure de sfeclă roșie coaptă

Servire

½ pachet unt

Smântână dolofană

Opțional: salvie, ceapă crocantă

 

Mod de preparare

 

  1. Pune făina într-un bol larg, fă o gaură în mijloc și pune în ea oul, smântâna, laptele, apa și sarea.
  2. Amestecă cu o furculița din interior spre exterior, până încorporezi treptat toată făina, iar apoi mută compoziția pe o suprafață tapetată cu făină și frământă până obții o cocă omogenă, elastică și nelipicioasă. Mai adaugă puțină făină dacă este nevoie.
  3. Acoperă aluatul cu un prosop și pregătește umplutura.
  4. Amestecă brânza cu telemeaua maturată, iar dacă folosești umpluturile opționale, împarte umplutura în trei și adaugă piureul de dovleac într-o parte și piureul de sfecla în alta.
  5. Pune untul într-o tigaie mică și topește-l la foc mic*.
  6. Fierbe apă într-o oală medie și pune sare ca la paste (1 lingură de sare grunjoasă la 1L de apă).
  7. Întinde o foaie subțire din jumătate de aluat, iar cu ajutorul unei forme rotunde sau cu gura unui pahar decupează colțunașii.
  8. Pune umplutură de dimensiunea unui ou de prepeliță în mijlocul fiecărui rotund, umezește marginile cu apă și apoi pliază colțunașii pentru a obține semiluni și presează cu degetele ca să se lipească bine* .
  9. Fierbe câte 4-5 colțunași în apa care clocotește la foc mediu.
  10. Când se ridică la suprafață, mută-i în untul topit.
  11. Pune colțunașii în farfurie alături de o lingură zdravănă de smântână dolofană și ce ierburi preferi.

 

*Trucuri

  • Umplutura trebuie să fie un pic mai sărată decât ai prefera-o în mod normal. Prin fierbere o să mai piardă un pic din sare și va fi perfectă.
  • Umplutura ajută să fie așezată sub forma unei curmale și aluatul să o îmbrace, astfel încât să nu prindă aer în interior.
  • Poți aromatiza untul cu un cățel de usturoi întreg și/sau câteva frunze de salvie pe care să le prăjești puțin și apoi să le scoți înainte să adaugi colțunașii.
  • Dacă îți mai rămân colțunași pentru mai târziu le poți salva textura dacă îi prăjești ușor în puțin unt.

Această rețetă de sorginte slavă a fost realizată de Adelina Maria (Umami Brunch) care a ales lactatele noastre 100% naturale. Bucuroși să vedem cum se transformă brânza proaspată într-un preparat realizat cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.

 

Articole similare