Acești nori pufoși de brânză proaspătă vă garantez că vor deveni arma voastră secretă atunci când vreți să cuceriți cele mai pretențioase și plimbate papile, dar fără să stați prea mult timp în bucătărie. Cât despre pesto, o să vedeți că nu e deloc cel cu care v-ați obișnuit. Gustul și bogăția fisticului se potențează la întâlnirea cu parmezanul sărat, iar frunzele de coriandru aduc o doză de prospețime care echilibrează perfect busuiocul, deci nu vă fie teamă de el, chiar dacă îl aveați pe lista neagră de ingrediente.
Așa că dați fuga la vitrina asistată de la supermarket, cumpărați o cantitate generoasă de brânză proaspătă, iar dacă puneți și niște bule lângă, o să vă teleportați direct într-un restaurant de fine dining din Tel Aviv.
Ingrediente (3-4 porții)
Pesto
30g frunze proaspete de busuioc
10g coriandru proaspăt (găsiți în majoritatea supermarket-urilor în vitrina cu ierburi și salate proaspete)
½ ardei iute tocat mărunt
65g parmezan
½ linguriță de sare
Piper
100g fistic fără coajă, plus pentru decor
100g ulei măsline
Găluște
450g brânză proaspătă Lăptăria cu caimac
40g parmezan ras
1 linguriță sare
1 ou
Piper
65g făină
Mod de preparare
Pesto
- Dacă fisticul este crud, preîncălzește cuptorul la 170 grade cu ventilator, pune fisticul într-o tavă cât să încapă într-un singur strat și apoi coace-l pentru 10 minute. Scoate tava din cuptor și foarte important, lasă-l să se răcească complet. Dacă ai fistic deja copt, sari acest pas și redu cantitatea de sare propusă mai sus. Posibil chiar să nu mai fie nevoie deloc.
- Spală cu blândețe busuiocul și coriandru și cu ajutorul unor șervețele de hârtie tapotează ușor până frunzele sunt uscate bine.
- Pune într-un blender toate ingredientele cu excepția uleiului și mixează la viteză medie pentru 15 -20 de secunde. Ar trebui să obții un amestec omogen și puțin texturat.
- Mută compoziția într-un castron și încorporează uleiul folosindu-te de o spatulă sau o lingura de lemn. O să simți la gust pasul ăsta mic dar important.
- Păstrează 120g de pesto pentru rețetă și restul pune-l la frigider acoperit cu puțin ulei*
Găluște
- Într-o oală medie, fierbe apă și săreaz-o bine. Cam o lingură de sare per litru.
- Între timp, așază brânza proaspătă între două straturi generoase de hârtie. Las-o pentru 4-5 minute, îndepărtează cu grijă hârtia udă și mai repetă o dată procedura, astfel încât să elimini din excesul de zer.
- Într-un bol încăpător amestecă brânza proaspătă, parmezanul, oul, sarea și piperul, iar apoi încorporează și făină turnată ploaie în 2-3 etape. Nu insista cu amestecatul dacă vrei să obții găluște pufoase.
- Formează rapid 9-10 bile de aluat și modelează-le ușor cu podul palmelor.
- Fierbe găluștele în două etape în apa sărată care fierbe la foc mediu până când găluștele se ridică la suprafață (aprox. 4 minute). Apoi scoate-le pe hârtie absorbantă și păstrează 120ml din apa în care au fiert.
Montat
- Pune într-o tigaie 100ml din apa păstrată și amestec-o cu pesto-ul (120g) . Lasă-le să dea într-un clocot la foc mic, completează cu restul apei dacă ți se pare că e prea dens, pune peste găluștele și acoperă-le cu sos cu ajutorul unei linguri. Mai lasă-le 1-2 minute să se încălzească, scoate-le în farfurii, decorează cu fistic și bucură-te de ele cât sunt calde.
*Tips
– Folosește pesto-ul rămas peste paste fierte sau cartofi rumeniți la cuptor.
– Dacă știi că nu apuci să mănânci pesto-ul în 2-3 săptămâni, pune-l la congelator și când te hotărăști că e momentul lui, mută-l în frigider cu o seară înainte.
Această rețetă apetisantă a fost realizată de Adelina Maria (Umami Brunch) care a ales lactatele noastre 100% naturale. Bucuroși să vedem cum se transformă brânza proaspată într-un preparat realizat cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.