Chec cu dovleac (pumkin bread)

Din propriile bucătării până pe “podiumurile” din social media, în fiecare sezon toamnă-iarnă se poartă dovleacul. Așa că am zis că-i musai de avut în rețetar un chec cu dovleac. Pumpkin bread, ca să folosim denumirea sub care este cel mai des întâlnit.

După mai multe teste care au inclus caimacul laptelui dulce, al laptelui bătut și al smântânii proaspete, am ales în cele din urmă o rețeta în care dulceața dovleacului e completată bine de aciditatea laptelui bătut. Aerat și cu iz de sărbătoare, checul de mai jos e de repetat tot sezonul și are toate șansele să detroneze banana bread, mai ales că presupune folosirea unor ingrediente locale. Iar ca să nu ne plictisim, putem să ne jucăm cu condimentele (scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir), fructele confiate (merișoare, portocale, stafide) și oleaginoasele sau semințele.

Ingrediente

350g piure de dovleac copt*

40ml lapte bătut

210g zahăr alb

80g zahăr brun

3 ouă

145ml ulei vegetal

350g făină

7g praf copt

7g bicarbonat de sodiu

3g sare

½ linguriță scorțișoară, + ¼ linguriță nucșoară + 1/5 linguriță cuișoare sau 2 lingurițe de ghimbir proaspăt ras

50g merișoare confiate

Opțional: smântână proaspătă pentru decor

Mod de preparare

  1. Tapetează cu hârtie de copt două tăvi de chec și preîncălzește cuptorul la 170 de grade.
  2. Amestecă dovleacul, laptele bătut și ghimbirul ras (dacă folosești).
  3. Într-un alt bol amestecă făina cernută, praful de copt, bicarbonatul, sarea și condimentele (dacă folosești)
  4. Separat, mixează ouăle cu cele două tipuri de zahăr și uleiul până când compoziția este omogenă, deschisă la culoare și își mărește volumul.
  5. Încorporează piureul de dovleac cu laptele bătut și apoi amestecul uscat. Mixează la viteză medie doar până compoziția este omogenă.
  6. Cu ajutorul unei spatule, incorporează merișoarele și/sau alte fructe confiate și/sau oleaginoase.
  7. Toarnă aluatul în forme și coace-l pentru 45 de minute sau până o scobitoare de lemn introdusă în mijloc iese curată.
  8. Dacă folosești frișcă pentru decor, bate smântâna cu câteva picături de lămâie și după ce se întărește poți adăuga și 2 lingurițe de zahăr și să mai mixezi câteva secunde. Eu prefer frișca fără zahăr. Checul este suficient de dulce.
  9. Ornează checul cu frișca bătută și câteva feliuțe de portocale, ori varianta rapidă, cerne puțin zahăr pudră.

*Eu am folosit dovleac plăcintar pe care l-am tăiat de jumătate, l-am acoperit cu hârtie de copt ca să nu se rumenească și l-am aproximativ o oră la 180 de grade. Apoi l-am făcut piure fin cu ajutorul unui blender și l-am pus la scurs într-o sită fină pentru 15 minute.

Această rețetă a fost realizată de Adelina Maria (Umami Brunch) care a ales lactatele noastre 100% naturale. Bucuroși să vedem cum se transformă laptele nostru bătut  într-un preparat realizat cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.

 

Articole similare