Eggnog

Cu rădăcinile în Marea Britanie, lichiorul de ouă, eggnog, a fost făcut faimos de americani și e de nelipsit în toate filmele de Crăciun. L-aș descrie ca pe o prăjitură la pahar. E dulce, cremos, parfumat, alcoolic doar dacă vrei și caloric cu siguranță.

În mod tradițional presupune un mix de lapte, smântână dulce, ouă crude și nucșoară, însă rețeta pe care v-o propun este cu gălbenușurile gătite – pentru siguranță, cu lapte condensat și frișcă în loc de albușuri bătute pentru un plus de gust. Ouăle fac mereu echipă bună cu nucșoara (chiar și în omletă), iar nucșoara cere scorțișoară, așa că le-am integrat pe amândouă. Dacă vă place să experimentați, cuișoarele, ghimbirul și anasonul pot oricând să se alăture.

Lichiorul de ouă se consumă rece, poate fi preparat cu câteva zile în avans și ținut la frigider și cum alcoolul este opțional, de acest lichior se poate bucura toată familia.

Ingrediente

250ml lapte

350ml smântână proaspătă

240ml lapte condensat

100g zahăr

5 gălbenușuri

4 linguri de alcool (eu am folosit rom, dar după preferință poți opta și pentru coniac sau bourbon)

1 linguriță nucșoară

1 baton scorțișoară

1 linguriță extract de vanilie sau ½ păstaie de vanilie

Mod de preparare

  1. Amestecă laptele, 250ml de smântâna, laptele condensat, condimentele și esența/păstaia de vanilie într-o cratiță și încălzește-le la foc mediu până aproape de punctul de fierbere. Oprește focul, acoperă-le cu un capac și lasă-le la infuzat pentru 10 minute.
  2. Mixează gălbenușurile cu zahărul până își măresc volumul și compoziția se deschide la culoare, iar apoi adaugă treptat amestecul cald (punctul 1), amestecând continuu.
  3. Mută amestecul în cratiță și gătește-l la foc mic până observi că s-a îngroșat puțin. Este nevoie să amesteci continuu și ține cont că după răcire se va îngroșa și mai mult, deci nu transforma lichiorul în budincă (deși confirm că e delicios și în forma asta).
  4. Oprește focul și adaugă alcoolul dacă folosești.
  5. Dă lichiorul la rece până a doua zi.
  6. Înainte să îl consumi, bate smântâna rămasă cu câteva picături de zeamă de lămâie până obții o frișcă ușor moale
  7. Mixează bine lichiorul răcit ca să te asiguri că este omogen și apoi încorporează frișca (păstrează câteva linguri și pentru decor).

Această rețetă festivă a fost realizată de Adelina Maria (Umami Brunch) care a ales lactatele noastre 100% naturale. Bucuroși să vedem cum se transformă produsele noastre într-un preparat realizat cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.

Articole similare