Brânză proaspătă Lăptaria cu caimac

Mexicanii îi spun requesón și o mănâncă cu ouă rancheros (ouă ochiuri cu sos de roșii, chilli și ceapă coapte) sau pentru a umple quesadilla, indienii îi spun panner și o pun în curry-uri pline de arome sau o îmbracă în aluat și o prăjesc, italienii îi spun ricotta – doar că ei o fac din zer (ca urda noastră), adică e cu mai puține grăsimi, și o folosesc pentru a umple paste sau cannoli sicilieni, iar noi românii fie o amestecăm cu mărar și o întidem pe pâine, ori și mai bine, facem niște papanași delicioși cu ea. 

Ingrediente

  • 1L de lapte Lăptaria cu caimac
  • 240 ml lapte bătut Lăptaria cu caimac
  • sucul de la o lămâie (opțional)

Mod de preparare

  1. Ai nevoie de o oală și de un vas rezistent termic care să încapă în oală. Umple oala cu suficientă apă cât să rămână vreo 3 centimetri până la baza vasului și pune-o pe aragaz.
  2. Amestecă laptele cu laptele bătut în vas.
  3. Când apa fierbe, dă focul mic și așează vasul în oală. 
  4. Amestecă din când în când până când părțile solide se separă de zer și zerul devine limpede. O să dureaze cam 10-15 minute. Nu lăsa compoziția mai mult, dacă vrei ca brânza să fie pufoasă. Pe măsură ce temperatura crește, brânza obținută va fi mai gumoasă. 
  5. Între timp, pune un tifon în 3-4 straturi deasupra unei strecuratoare și strecuratoarea intr-un bol, ca să colectezi zerul. 
  6. Pune amestecul în tifon, lasă-l să se scurga fără să apeși, iar după 5-10 minute poți să muți brânza în frigider la scurs pentru cel puțin încă o oră, iar apoi să o folosești pentru ce ai nevoie. 
  7. În zerul obținut poți pune zeama de la o lămâie și să repeți aceiași pași. Vei obține ricotta / urdă. 

Această brânză a fost pe tasting table-ul Umami Brunch dedicat bucătăriei mexicane și rețeta a fost realizată cu lactatele noastre 100% naturale. Bucuroși să vedem cum se transformă laptele nostru într-un preparat realizat cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru că ne-a ales pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Se pot folosi următoarele tag-uri HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Articole similare