Mexicanii îi spun requesón și o mănâncă cu ouă rancheros (ouă ochiuri cu sos de roșii, chilli și ceapă coapte) sau pentru a umple quesadilla, indienii îi spun panner și o pun în curry-uri pline de arome sau o îmbracă în aluat și o prăjesc, italienii îi spun ricotta – doar că ei o fac din zer (ca urda noastră), adică e cu mai puține grăsimi, și o folosesc pentru a umple paste sau cannoli sicilieni, iar noi românii fie o amestecăm cu mărar și o întidem pe pâine, ori și mai bine, facem niște papanași delicioși cu ea.
Ingrediente
- 1L de lapte Lăptaria cu caimac
- 240 ml lapte bătut Lăptaria cu caimac
- sucul de la o lămâie (opțional)
Mod de preparare
- Ai nevoie de o oală și de un vas rezistent termic care să încapă în oală. Umple oala cu suficientă apă cât să rămână vreo 3 centimetri până la baza vasului și pune-o pe aragaz.
- Amestecă laptele cu laptele bătut în vas.
- Când apa fierbe, dă focul mic și așează vasul în oală.
- Amestecă din când în când până când părțile solide se separă de zer și zerul devine limpede. O să dureaze cam 10-15 minute. Nu lăsa compoziția mai mult, dacă vrei ca brânza să fie pufoasă. Pe măsură ce temperatura crește, brânza obținută va fi mai gumoasă.
- Între timp, pune un tifon în 3-4 straturi deasupra unei strecuratoare și strecuratoarea intr-un bol, ca să colectezi zerul.
- Pune amestecul în tifon, lasă-l să se scurga fără să apeși, iar după 5-10 minute poți să muți brânza în frigider la scurs pentru cel puțin încă o oră, iar apoi să o folosești pentru ce ai nevoie.
- În zerul obținut poți pune zeama de la o lămâie și să repeți aceiași pași. Vei obține ricotta / urdă.
Această brânză a fost pe tasting table-ul Umami Brunch dedicat bucătăriei mexicane și rețeta a fost realizată cu lactatele noastre 100% naturale. Bucuroși să vedem cum se transformă laptele nostru într-un preparat realizat cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru că ne-a ales pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.