Desert fin pentru un Moș darnic

Inspirația acestui desert a venit ca răspuns la întrebarea  “Dacă ai vrea să îl cucerești pe Moșu’, ce i-ai lăsa lângă paharul cu lapte?”

Așa că am creat un dulce ciocolătos și fin care merge excelent cu un pahar de lapte, un ceai condimentat sau o cafea, dar se poate transforma ușor într-o băutură cremoasă dacă îți scapă o bucată în ceașca cu lapte. Dar ce îmi place cel mai mult este versatilitatea lui. Te poți juca cu oleaginoasele preferate, eu aleg cel mai des fisticul, poți aromatiza laptele condensat cu condimente, esențe sau coji de citrice, iar pentru copiii adulți recomand și câțiva stropi de alcool.

Ingrediente

480ml lapte condensat îndulcit (2 sticluțe)

4g bicarbonat de sodiu

250g ciocolată neagră cu 75% cacao

50g unt cu 82% grăsime

Opțional: fistic copt cu puțină sare, unt de arahide, zmeură deshidratată, fulgi de sare, condimente și/sau esențe 

Mod de preparare

  1. Unge și tapetează cu folie alimentară o tava de aprox. 20x16cm
  2. Pune laptele condensat într-o cratiță medie cu fundul gros și gătește-l* la foc mic amestecând continuu cu un tel până ajunge la consistenta unei creme/budinci. Aproximativ 20-30 de minute.
  3. Stinge focul, adaugă bicarbonatul și amestecă foarte bine cu telul până compoziția este omogenă.
  4. Pune ciocolata (mărunțită dacă folosești tabletă), 250g din crema de lapte condensat, untul și condimentele/esențele/untul de arahide într-un vas termoizolant.
  5. Așază vasul deasupra unei oale cu apă care fierbe la foc mic, vasul nu trebuie să atingă apa, și amestecă până se topește ciocolata. Va dura doar câteva secunde și e important să nu apuce să se separe untul.
  6. Dacă vrei să folosești fisticul în compoziție, acum poți să îl incorporezi.
  7. Toarnă amestecul în tavă, nivelează rapid cu o spatulă de silicon, acoperă tava cu folie de plastic și dă la frigider pentru minimum 2 ore.
  8. Scoate tava de la frigider, decorează* după preferință și bucură-te.

*Trucuri

  • Dacă vrei să folosești păstaie de vanilie sau coji de citrice, dă laptele condensat în clocot, oprește focul, pune păstaia/cojile, acoperă vasul și lasă laptele la infuzat pentru 15-20 de minute. Apoi strecoară-l și continuă cu pașii de mai sus.
  • Eu prefer să adaug decorurile după ce s-a răcit ciocolata. În felul acesta nu se schimbă textura lor.
  • Ca să nu se lipească, taie ciocolata cu un cuțit ud.

Această rețetă cu parfum de sarbatore a fost realizată de Adelina Maria (Umami Brunch) care a ales lactatele noastre 100% naturale. Bucuroși să vedem cum se transformă produsele noastre într-un preparat realizat cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.

 

 

Articole similare