Sütlaç

Sütlaçul este un desert extrem de cunoscut și iubit în toată Turcia și nelipsit din fiecare meniu cu specific turcesc din lume. În fond, este o budincă de orez mult mai cremoasă decât cea pe care o cunoaștem noi și are un gust aparte prin procesul de gratinare. Aceasta este o rețetă de bază, însă voi puteți aromatiza desertul cu ce arome vă plac, spre ex. apă din flori de portocal sua puteți renunța la scorțișoară și păstra doar aroma de vanilie.

Ingrediente (6-8 porții – în funcție de formele ramekin folosite):

 • 110 g orez cu bob rotund (spălat bine în prealabil)
 • 450 ml apă
 • 800+60 ml lapte Lăptăria cu Caimac
 • 60 ml smântână proaspătă Lăptăria cu Caimac
 • 150-200 g zahăr
 • 25 g amidon de porumb
 • Un praf de sare
 • Esență de vanilie/ pastă de vanilie
 • 1 baton de scorțișoară

Mod de preparare:

 1. Într-un vas cu strat non-aderent, se pun orezul și apa la fiert, la foc mic, cca 20-25 de minute (până când orezul absoarbe lichidul).
 2. Se adaugă apoi 800 ml lapte (încălzit în prealabil), smântâna proaspătă și zahărul. Se aduce amestecul la punctul de fierbere.
 3. Între timp, se dizolvă amidonul în cei 60 ml lapte rece și se adaugă în oală. Se amestecă des.
 4. Se reduce focul, se adaugă praful de sare, vanilia, batonul de scorțișoară și se lasă la fiert, la foc mic cca 10 minute.
 5. Între timp se pregătesc formele de ceramică (de tip ramekin), care se așază într-o tavă adâncă.
 6. Cuptorul se preîncălzește la 190°C, funcția grill. După cele 10 minute de fiert, se închide focul și, cu ajutorul unui polonic, se toarnă sütlaçul în fiecare formă până aproape de marginea de sus (este destul de lichid, așa trebuie să fie!).
 7. În tavă, se toarnă apă până la jumătatea formelor de ceramică. Se introduce tava în cuptor și se lasă câteva minute până când suprafața desertului se rumenește și se formează o crustă maronie.
 8. Se servește rece. Înainte de servire, desertul poate fi pudrat cu scorțișoară sau zahăr pudră și decorat cu fructe proaspete.

Această rețetă a fost realizată de Adina Candrea (www.lagourmandisemousseadina.com), care a ales lactatele noastre 100% naturale pentru pregatirea acestui preparat deosebit. Bucuroși să vedem cum se transformă produsele noastre în preparate realizate cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru că ne-a ales pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Se pot folosi următoarele tag-uri HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Articole similare