Salată turcească de vinete cu iaurt de 10 și rodie

Fie că îl primești la micul dejun alături de ouă, fie pus peste legume de sezon crude sau coapte, ori în tocane sau sosuri pentru kebab, iaurtul este de nelipsit în bucătăria turcească.   Așa că m-am gândit să profităm de tarabele pline de vinete proaspăt culese și să schimbăm clasica salată de vinete cu care ne-am obișnuit, cu o variantă mai răcoroasă și mai hrănitoare. Dacă aveți la îndemână și o pită, e perfect, dar și câteva felii de pâine rumenite ușor într-o tigaie sunt visul unei dimineți de toamnă.  

Ingrediente (4 porții)

4 vinete* medii (aprox. 400g vinete coapte) 1 lingură ulei de măsline 1 lingură zeamă de lămâie 1 linguriță sare piper 80g iaurt de 10 2 crenguțe de mentă proaspătă 2 linguri semințe de rodie, plus pentru decor Opțional, dar recomandat: usturoi copt sau proaspăt*  

Mod de preparare

  1. Coace vinetele.

Varianta 1 Dacă ai un grătar la îndemână, coace vinetele pentru 15-20 de minute după ce le-ai înțepat din loc în loc ca să nu bușească, E nevoie să le rotești de 3-4 ori și nu te îngrijora că e flacăra prea mare. Cu cât se ard mai mult la suprafață, cu atât vei obține un gust afumat care va complementa excelent preparatul. Varianta 2 Dacă ai aragaz cu gaz, protejează suprafața lui cu folie de aluminiu și lasă doar doua ochiuri descoperite. Apoi cu flacăra la maxim, ajută-te de doi clești metalici ca să ții vinetele deasupra  flăcării. Cu puțin efort și fum, în 15 minute obții textura și gustul dorite. Varianta 3. Preîncălzește cuptorul la 220 de grade pe funcția grill sau doar ventilator, înțeapă vinetele din loc în loc și așază-le pe o hârtie de copt în tava aragazului și coace-le timp de o oră. Întoarce vinetele după 30 de minute.

  1. Mută vinetele coapte într-o pungă de plastic, presară peste ele puțină sare grunjoasă, închide punga și lasă-le să se răcorească. Când sunt suficient de reci ca le manevrezi, ajută-te de o lingură ca să scoți miezul și pune-l într-o strecurătoare până se răcește. E important să se scurgă cât mai bine zeama vinetelor care este amară.
  2. Într-un bol încăpător pune vinetele scurse și răcite, sarea, un praf sau mai multe de piper proaspăt măcinat, zeama de lămâie și uleiul de măsline și amestecă folosind un mixer la viteză medie. Se poate și cu o lingură de lemn și răbdare. Mixează până se omogenizează și observi că ai o compoziție pufoasă. Atenție, nu insista prea mult, mai ales dacă vinetele au multe semințe. O să obții un gust iute pe care nu ți-l dorești.
  3. Adaugă iaurtul, frunzele de mentă tocate mărunt, semințele de rodie și usturoiul dacă folosești (vezi mai jos Trucuri) și amestecă cu o spatulă. Potrivește după gust cu sare, lămâie și piper și scufundă repede o bucată de pâine ca să te bucuri de gustul toamnei.

  *Trucuri

  • alege vinete cât mai subțirele și ușoare ca să ai parte de mai puține semințe
  • coace 4 căței mari de usturoi în coajă pentru 15 minute în cuptorul reîncălzit la 180 de grade sau direct pe grătar unde e flacăra mai domoală. Lasă-i să se răcească și apoi “stoarce-i” în salată. O să tot coci usturoi de acum înainte.
  • daca folosești usturoi proaspăt, îndepărtează germenele din mijlocul cățelului de usturoi și apoi pisează-l în compoziție folosind o presă. Nu mai mult de un cățel pentru cantitatea de mai sus.
  • fă-ți un meze turcesc și pune lângă salată de vinete și roșii cărnoase cu pătrunjel stropite cu ulei presat la rece, câteva bucăți de brânză Miez și niște măsline marinate.

 

  Această rețetă de sorginte orientală a fost realizată de Adelina Maria (Umami Brunch) care a ales lactatele noastre 100% naturale. Bucuroși să vedem cum se transformă iaurtul nostru de 10 într-un preparat realizat cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.  

Articole similare