Ingrediente (tavă de chec de 31x12x8):
Pentru parfait:
- 4 ouă mari
- 50 gr zahăr alb fin
- 500 ml smântână proaspătă Lăptăria cu Caimac
- 3 linguri miere
- 1 păstaie de vanilie
- 300 gr torrone/ nougat cu migdale
- 8 biscuiți Amaretti (am folosit cu fistic)
- 60 ml Disaronno sau Amaretto
Pentru sosul de caramel:
- 260 gr zahăr alb fin
- 70 gr unt 82% la temperatura camerei
- 150 ml smântână proaspătă Lăptăria cu Caimac
Mod de preparare:
Parfait-ul:
- Forma de chec se unge cu puțin ulei și se tapetează cu folie alimentară. Torrone/ nougat se taie bucăți în dimensiunea dorită. Biscuiții Amaretti se pun într-o pungă și se zdrobesc cu făcălețul. Trebuie să fie bucăți potrivite ca dimensiune (nici prea mari, nici prea mici).
- Ouăle se separă.
- Gălbenușurile se bat cu semințele din păstaia de vanilie și zahărul până devin cremoase.
- Albușurile se spumează și ele bine (trebuie să nu cadă din bol atunci când îl întoarceți).
- Smântâna proaspătă se bate și ea, dar nu foarte tare; trebuie să obținem o frișcă semi-bătută.
- Frișca, alături de miere, torrone/ nougat, Amaretti și Disaronno se încorporează în amestecul de gălbenușuri, apoi se încorporează și albușurile, cu mișcări largi, până avem un amestec omogen.
- Compoziția rezultată se toarnă în forma pregătită, se nivelează și se introduce la congelator pentru minim 6 ore sau peste noapte.
- Se taie felii mai groase sau se decupează cu un cerc de inox și se montează în farfurie.
- Pentru decor se pot folosi: sos de caramel, bezele, bucăți de torrone/ nougat, biscuiți Amaretti zdrobiți, frunze de mentă și de nasturtium etc.
Sosul de caramel:
- Zahărul se topește până la intensitatea dorită (auriu mediu/ auriu închis/ brun – în funcție de cât de puternic doriți să fie la gust sosul de caramel). Atenție să nu ardeți zahărul!
- Se adaugă untul și se amestecă bine (atenție să nu vă opăriți cu aburul!).
- Se adaugă smântâna proaspătă încălzită în prealabil (nu fiartă!), în fir subțire. Se amestecă bine și se lasă la fiert 1-2 minute, în funcție de consistența dorită. Dacă vă iese un caramel mai tare după răcire nu este nicio problemă, se poate reîncălzi înainte de servire.21
- Se păstrează în borcan, la frigider.
Această rețetă a fost realizată de Adina Candrea (https://lagourmandisemousseadina.com/), care a ales lactatele noastre 100% naturale pentru prepararea acestui desert răcoros. Incântati să vedem cum se transformă produsele noastre în preparate realizate cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru că ne-a ales pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.