Pline de savoare, aromă și prospețime, cu un aluat perfect echilibrat ca textură, aceste tarte vor deveni vedetele verii, având în vedere că se pot folosi, cu foarte puține excepții, toate fructele voastre preferate (în afara căpșunelor).
*Pentru această rețetă se vor folosi 4 forme mici de tartă de dimensiunile următoare: 10 cm diametru și 2,5 cm înălțime.
Ingrediente (4 bucăți):
</divPentru aluatul de tartă:
- 100 gr făină albă 000
- 50 gr unt 82% (rece)
- 50 gr zahăr pudră
- 15 gr pudră/ făină migdale
- 20 gr ou întreg (cca ½ ou mic)
Pentru crema de vanilie:
- 180 ml lapte Lăptăria cu Caimac
- 18 gr gălbenuș
- 10 gr unt 82%
- 20 gr zahăr vanilat
- 12 gr făină albă
- 10 gr amidon de porumb
- ½ linguriță pastă de vanilie/ esență de vanilie după gust
Decor:
- cca 300 gr căpșune proaspete spălate și curățate (cantitatea va diferi în funcție de mărimea fructelor)
- 2 linguri gel neutru (încălzit) sau ¼ plic Tort Gelee (opțional)
Mod de preparare:
Crusta de tartă:
- Se pun în bolul unui mixer cu lamas S toate ingredientele, mai puțin oul, și se pulsează de câteva ori. Se adaugă și oul și se mai pulsează doar cât este încorporat acesta. Se strânge aluatul ca o bilă, se aplatisează și se dă la rece 30 minute.
- După acest timp, se scoate aluatul din frigider și se întinde între două foi de copt (este mai simplu). Se decupează 4 bucăți rotunde de aluat mai mari decât formele cu cca 2 cm.
- Fiecare formă de tartă se unge cu unt și se tapetează cu făină. Apoi, se pune în ea aluat și se lucrează uniform. Marginile în surplus se îndepărtează cu ajutorul unui cuțit. La bază se înteapă cu o furculiță.
- Se pregătesc pentru ”coacerea în orb”, astfel: se așază în fiecare formă, peste aluat, o bucată potrivită de hârtie de copt, în care se pun boabe de fasole/ orez/ bile de ceramică speciale.
- Formele se pun într-o tavă și se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 12 minute, apoi se îndepărtează hârtia de copt cu greutatea folosită (fasole/ orez etc) și se mai lasă la copt 10 minute. Se scot din cuptor, se lasă la răcorit 5 minute, apoi se scot cu grijă din forme și se lasă la răcit complet pe un grătar de răcire.
Crema de vanilie:
- Laptele și ½ din cantitatea de zahăr se pun la încălzit.
- Gălbenușul se amestecă cu cealaltă cantitate de zahăr, pasta de vanilie, amidonul și făina, iar apoi se toarnă peste ele laptele, în fir subțire.
- Tot amestecul se pune înapoi în vas și se lasă la fiert, la foc mic, până când se îngroașă, iar făina și amidonul sunt gătite. Se amestecă continuu.
- La final, se adaugă untul și se amestecă energic. Se retrage vasul de pe foc.
- Se lasă la răcorit puțin, apoi se pune într-un poș și se umple fiecare coajă de tartă. Crema călduță va înmuia tarta atât cât este necesar.
Asamblare:
După ce s-a răcit crema în tarte, se decorează fiecare dintre acestea cu căpșune, după inspirație, în mod circular cu căpșune tăiate în două pe verticală, felii etc.
Opțional, dacă doriți ca fructele să aibă un aspect proaspăt îndelungat, puteți să încălziți gel neutru sau să preparați conform instrucțiunilor ¼ plic Tort Gelee și să pensulați căpșunele.
Se consumă după câteva ore de stat la rece, cel mai bine a doua zi.
Această rețetă a fost realizată de Adina Candrea (https://lagourmandisemousseadina.com/), care a ales lactatele noastre 100% naturale pentru aceasta mini-tartă savuroasă.. Bucuroși să vedem cum se transformă produsele noastre în preparate realizate cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru că ne-a ales pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.