Ingrediente:
- 1 sticlă de smântână proaspătă Lăptăria cu Caimac
- 1 borcan de smântână dolofană Lăptăria cu Caimac
- 600 g făină albă
- 10 g praf de copt
- 100 g zahăr + 10 g pentru decorat
- 10 g de sare
- 120 g de unt rece
- 1 lămâie
Mod de preparare:
- Făina, praful de copt, zahărul și sarea merg toate într-un bol și le amesteci. Adaugi coaja răzuită de la o lămâie întreagă și amesteci iar.
- Taie untul rece în bucăți mici și pune-le în făină. Cu mâinile foarte curate, freacă untul și făina între degetele și palmele tale până ajungi la bucăți de unt de mărimea unui bob de mazăre împrăștiate prin toată făina. Bucățile astea de unt o să se transforme în mici buzunare de abur când se coc biscuiții, iar asta-i face fragezi.
- Ce-i mai face fragezi e amestecul de smântâni, de care te ocupi acum. Într-un alt bol, amestecă smântâna proaspătă și smântâna dolofană și încearcă, pe cât posibil, să le omogenizezi. Pune apoi amestecul ăsta peste cel de unt și făină și, da, amestecă din nou. Vrei un aluat cât de cât lipicios, dar pe care să-l poți lucra fără probleme. Dacă e prea lipicios, mai adaugă niște făină, în ture de 25-30 de grame, dar ai grijă să o încorporezi foarte bine înainte să mai adaugi.
- Mută aluatul pe o suprafață acoperită cu un pic de făină și formează-l într-un dreptunghi gros cam de 2 cm. Taie-l în 4, pune bucățile unele peste altele și aplatizează-le. Metoda asta de suprapunere e ceea ce o să creeze multe straturi în biscuiții tăi.
- Întinde iar aluatul într-un dreptunghi gros cam de 1.5 cm. Poți să faci asta și cu mâinile, nu-i nevoie de un făcăleț. Taie-l în 11-12 bucăți cât mai egale, pe care le muți în tava pregătită cu hârtie de copt. Presară un pic de zahăr pe fiecare biscuite, apoi dă-i la congelator pentru 10 minute. Asta face ca biscuiții să crească mai bine.
Încinge cuptorul la 200 de grade, iar când biscuiții tăi s-au răcit, bagă-i în cuptor pentru 40-50 de minute. Sunt gata când sunt foarte aurii și bine crescuți.
Sugestii de servire:
Eu prefer să-i mănânc cu gem și smântână, ca un fel de alternativă pentru papanași. Merg foarte bine cu topping-uri dulci, pentru că ei în sine nu sunt foarte dulci. O altă variantă ar fi unt și miere, sau unt și nuci. Chiar cred că nu e niciodată prea mult unt.
Această rețetă a fost realizată de Sabina Gealatu (www.gealatu.ro), care a ales lactatele noastre 100% naturale pentru prepararea acestor biscuiți delicioși. Bucuroși să vedem cum se transformă produsele noastre în preparate realizate cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru că ne-a ales pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.