Ingrediente (4 porții):
- 1 ceapă albă medie
- 1 morcov mediu
- 1 rădăcină mică de păstrârnac
- 1 cartof dulce (cca 150 gr)
- 500 gr cartofi albi făinoși
- 200 ml smântână proaspătă Lăptăria cu Caimac
- 1 foaie dafin
- 1 crenguță cimbru uscat sau cimbrișor proaspăt
- 60 ml ulei
- Sare și piper după gust
- 1 linguriță boia afumată sau boia dulce
- 1,4 l supă de legume sau apă
Mod de preparare:
- Ceapa se toacă mărunt. Legumele se curăță și se taie cubulețe.
- În uleiul încins se călește ceapa împreună cu morcovul și păstârnacul.
- Se adaugă cartoful dulce și cartofii albi și se călesc și ei.
- Se condimentează cu sare, piper și boia.
- Se adaugă supa de legume sau apa, foaia de dafin și crenguța de cimbru/ cimbrișor și se lasă la fiert, la foc mediu, până când sunt moi toate legumele.
- Se scoate foaia de dafin, precum și crenguța de cimbru, supa rămasă de strecoară într-un recipient, iar legumele se pun în bolul unui blender vertical puternic, împreună cu 2 polonice din supă. Se pornește blenderul, apoi se toarnă câte puțin din supă până la obținerea consistenței dorite.
- La final, se adaugă smântâna proaspătă Lăptăria cu Caimac, se condimentează cu sare și piper dacă mai este necesar și se mai dă un clocot.
- Se servește cu chipsuri de legume.
Chipsurile de legume:
- 1 morcov mediu
- 1 rădăcină păstârnac
- 1 cartof dulce mediu.
- Sare și piper
- Ulei de măsline
Mod de preparare:
- Cuptorul se preîncălzește la 180°C. Se tapetează două tăvi mari cu hârtie de copt.
- Legumele se dau, pe rând, pe mandolină. Se condimentează cu sare și piper și se stropesc cu ulei de măsline, apoi se așază în tavă. Nu se suprapun.
- Se coc până sunt crocante. Dacă unele sunt gata mai repede, acestea se scot din tavă, iar celelalte se lasă cât este necesar.
Această rețetă a fost realizată de Adina Candrea (https://lagourmandisemousseadina.com/), care a ales lactatele noastre 100% naturale pentru prepararea acestei creme de cartofi savuroase. Bucuroși să vedem cum se transformă produsele noastre în preparate realizate cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru că ne-a ales pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.