Cam nicio gastronomie nu a lăsat pâinea să se piardă, dar francezii au transformat-o într-un desert delicios și rapid care merge de minune la un mic dejun leneș.
Sigur că am auzit cu toții și de varianta românească – frigănele – și posibil că și vouă v-au marcat copilăria, așa că m-am gândit că le-ar sta excelent lângă iaurtul fin cu miere și polen de la Lăptăria cu caimac.
Rețeta pe care vi-o propun are oul în echilibru cu laptele, pentru că nu ne dorim omletă pe pâine, grăsimea smântânii transformă preparatul într-un desert, iar fructele proaspete și iaurtul oferă aportul de nutrienți necesari pentru a ne începe ziua în forță. Rece și cald, dulce și acrișor, o să iubești această combinație și sigur că o poți repeta cu orice fructe sunt în sezon, iar iarna cu fructe coapte.
Ingrediente
(2 porții)
80ml lapte
40ml smântână proaspătă
½ linguriță extract de vanilie*
3 ouă
1 lingură zahăr (opțional)
2 lingurițe zahăr pudră
4 felii de pâine toast de 2.5cm* (grosimea unui deget)
40g unt pentru prăjit
2 iaurturi cu miere și polen Lăptăria cu caimac
200g căpșuni
Mod de preparare
- Pune într-un bol primele cinci ingrediente din lista de mai sus și amestecă cu un tel sau o furculiță până se omogenizează.
- Mută compoziția într-o tavă care poate acomoda cele 4 felii de pâine sau dacă nu ai una la îndemână, poți să le faci în două reprize într-un vas mai mic.
- Pune feliile de pâine la înmuiat în amestecul de ou cu lapte pentru 5 minute, timp în care rotește-le de 1-2 ori.
- Încălzește-te cuptorul la 220 grade cu ventilator și pregătește o tavă curată cu hârtie de copt.
- Într-o tigaie topește 10g de unt și când începe să facă bule, pune două dintre feliile de pâine înmuiate și prăjește-le 2-3 minute pe o parte, apoi adaugă încă 10 g de unt și mai lasă-le aproximativ un minut, până se formează o crustă frumoasă. Repetă și pentru celelalte două felii.
- Mută feliile de pâine prăjită în tavă, presară zahărul pudră pe ambele părți și dă-le la cuptor pentru patru minute.
- Între timp, scoate iaurtul de la frigider, pune-l pe o farfurie și când french toast-ul este gata, așează-l peste iaurt și decorează cu căpșuni.
*Trucuri
- În funcție de fructele alese, poți opta pentru alte esențe, coajă de citrice sau condimente.
- Pâinea poate fi veche, că doar de acolo a venit ideea acestui preparat. Condiția este să fie o pâine bună, densă (eu am folosit pâine toast cu maia) și să fie de grosimea recomandată.
Această rețetă de sorginte slavă a fost realizată de Adelina Maria (Umami Brunch) care a ales lactatele noastre 100% naturale. Bucuroși să vedem cum se transformă brânza proaspată într-un preparat realizat cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.