V-am obișnuit cu rețete călătoare de la Umami Brunch, însă lobodei nici n-am reușit să îi găsesc corespondent în limba engleză, darămite rețete. Așa că am ales să vă spun povestea ciorbei de lobodă pe care mi-o făcea bunica și pe care o adoram, alături de cea de dovleac, însă despre ea vorbim mai la toamnă.
Până atunci, dați fuga la piață, că în rest aveți nevoie de doar 30 de minute ca să vă bucurați de o infuzie de sănătate (vitamina C și K, calciu, fier, fibre, etc), prospețime, culoare și gust acrișor de lapte bătut (lapte acru, cum îi spunea bunica). Caloriile sunt aproape inexistente.
Ingrediente (4 porții)
- 10 legături de lobodă roșie
- 1 ceapă mare sau 2 medii tocate mărunt
- 1 morcov ras fin (opțional)
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură de unt (opțional)
- 1L lapte bătut Lăptăria cu caimac
- 100-200ml lapte de vacă Lăptăria cu caimac fierbinte (opțional)
- 1 legătură de leuștean tocat fin
- Sare și piper
Mod de preparare
- Fierbe 3L de apă într-o oală adâncă și dizolvă 2 linguri de sare după ce a dat în fiert.
- Alege doar frunzele de lobodă, spală-le în două ape și opărește-le în apa care fierbe pentru aprox. 3 minute sau până când apa fierbe din nou. Nu exagera cu timpul ca să nu pierzi gustul și culoarea. Frunzele trebuie să rămână roșiatice. Strecoară-le repede și lasă-le puțin să se răcorească.
- Între timp, pune uleiul, untul, ceapa, morcovul și un praf de sare într-o tigaie și călește-le până când ceapa devine moale. S-ar putea să îi ia și 20 de minute, dar ține cont că ceapa mai gătita de atât nu va mai fi.
Dacă vrei ca supa ta să fie roz pur, atunci renunță la morcov.
- Toacă loboda mărunt, fără să insiști nici cu scursul, nici cu mărunțitul.
- Pune laptele bătut într-o oală curată și apoi adaugă loboda și legumele călite amestecând ușor. Continuă cu laptele fierbinte, adăugat puțin câte puțin, astfel încât să poți tempera laptele bătut, adică să se încălzească treptat pentru a evita să se brânzească. Gustă din când în când ca să te asiguri că e cât vrei tu de acră.
- Pornește focul la minim, potrivește cu sare și piper, iar când a dat într-un clocot, oprește focul și adaugă leușteanul.
Pentru un plus de gust, ardelenii obișnuiesc să dreagă ciorba cu un ou bătut cu puțin lapte bătut. Se adaugă o dată cu leușteanul.
Această rețetă cu dor de copilărie a fost realizată de Adelina Maria (Umami Brunch) care a ales lactatele noastre 100% naturale. Bucuroși să vedem cum se transformă laptele nostru într-un preparat realizat cu iscusință și cu respect față de ingrediente și gust, îi mulțumim pentru că ne-a ales pentru această rețetă, pe care o împărtășim cu voi.