Adevăruri despre lapte

Ce culoare are frigiderul? Ce bea vaca? Dacă ai răspuns „alb” și apoi „lapte”, știi că uneori e greu să vezi din prima tot adevărul despre lactate :). Așa că am pregătit un mic dicționar, precum și răspunsuri integrale la cele mai frecvente întrebări. Dacă ai și altele, îți răspundem cu mare bucurie, și cât putem de repede, pe Facebook, mail, sau cum preferi tu să vorbim.

Pojghița, stratul de grăsime care apare pe suprafața laptelui fiert sau a iaurtului atunci când acestea rămân nemișcate. Caimacul protejează laptele de dedesubt de contactul cu aerul și este un indicator al laptelui integral. Caimacul a ajuns, în timp, să semnifice excelența, tot ce e mai bun din ceva. „Să iei caimacul” înseamnă să iei partea cea mai bună a unui lucru. Noi nu-l luăm, îl dăm, având grijă ca Laptele de la vacă să fie, prin asta, un lapte de specialitate. Un lapte gustos, special, un lapte a cărui savoare ajunge la tine integral, cu tot caimacul și toată bunătatea.

Ca niște specialiști adevărați, după chipul și asemănarea noastră, a celor care le pregătim, lactatele noastre sunt pricepute și responsabile. 100% transparente cu ingredientele și procesele lor, fac ce fac și te surprind cu rețetele lor unice, cu gusturi bune și echilibrate. Ca să știi la ce specialiști te întorci iar și iar când îți dorești gusturi bune, calitate și vitalitate.

Laptele integral este laptele întreg, cu tot conținutul natural de grăsimi, fiind cel mai aproape de laptele proaspăt, neprocesat, așa cum îl dă vaca. Unii susțin că lactatele degresate sunt mai sănătoase. Alții cred în cele integrale. Noi credem cel mai mult în gust :). Așa că te sfătuim să-l urmezi, cu măsură.

Inventat de Louis Pasteur, acest procedeu de conservare al alimentelor constă în încălzirea și menținerea lor la o anumită temperatură pentru un anumit timp, urmată de o răcire bruscă, pentru a distruge flora patogenă, prevenind alterarea. Pasteurizarea nu este sinonimă cu sterilizarea. Noi preferăm să ne procesăm lactatele la o temperatură cât mai scăzută, pentru un timp cât mai scurt astfel ca laptele nostru de la vacă să fie cu adevărat hrănitor și sigur pentru consum. Oricum, având fabrica lângă fermă, lactatele noastre ajung cât se poate de repede la tine.
Delicios, așa-i?

Lactoza și procesul de delactozare

Ce este lactoza?

Lactoza este un dizaharid care se găsește în mod natural în laptele de mamifere și este alcătuită dintr-o moleculă de glucoză și una de galactoză. În lista nutrițională a produselor lactate, lactoza apare sub categoria „glucide” sau „zaharuri.”

Ce este delactozarea?

Delactozarea este un proces prin care moleculele de lactoză sunt transformate în glucoză și galactoză, permițând astfel persoanelor care au intoleranță la lactoză să se bucure de produsele lactate. Această schimbare nu afectează conținutul total de zaharuri, dar creează un surplus de galactoză, ceea ce face ca produsele delactozate să nu fie indicate persoanelor cu galactozemie.

În ceea ce privește gustul, produsele delactozate pot părea mai dulci decât cele obișnuite, chiar dacă nu există o diferență reală în conținutul de zaharuri.

Răspunsuri
integrale

Care este mai sănătos: laptele integral sau cel degresat?

Unii susțin că lactatele degresate sunt mai sănătoase. Alții aduc argumente în favoarea celor integrale, demonstrând că nu putem analiza rolul alimentelor în funcție de un singur lucru, ci trebuie să le privim în întregul lor. Iar alții admit pur și simplu că mai avem de cercetat înainte să ne pronunțăm vehement. Noi credem cel mai mult în gust 🙂. Așa că te sfătuim să ți-l urmezi și tu în toate, cu măsură.

Uneori laptele de la vacă are mai multă grăsime, alteori mai puțină. E OK?

La Lăptăria cu caimac, credem, printre altele, că cel mai bun lapte e așa cum îl dă vaca, atâta timp cât o îngrijim și hrănim bine, și avem grijă ca laptele să fie sigur și curat. Variațiile în grăsimea laptelui țin de factori naturali, cum ar fi dieta vacilor și gradul lor de hidratare. Noi garantăm însă că grăsimea va fi mereu între 3,8 și 4,1%. Și că îi dă laptelui de la vacă un gust cu adevărat bun, ca cel pe care ți-l amintești din copilărie.